21 de lucruri pe care le-am învățat până la 35 de ani

Picture of Andra Pintican

Andra Pintican

21 de lucruri pe care le-am învățat până la 35 de ani

Azi împlinesc 35 de ani și uneori am impresia că am trăit  cam 3 vieți într-una. Dar nu cu prisos. Am și învățat câte ceva pe parcurs. 

Disclaimer: Nu trebuie să fii de acord cu lecțiile mele. Dar dacă e vreo una care îți atrage atenția, m-aș bucura să mă ajuți să o aducem și în atenția altora ❤️

  1. Adevărul e în mine. Stiu că suna siropos, dar așa e. Am știut încă de la 6-7 ani care mi-e menirea, de ce-s aici și de câte ori mă manifestăm, intervenea un adult bine intenționat care să mă “direcționeze pe calea cea bună”. Și multă vreme am crezut că ei stiu mai bine și am ascultat de orice, numai de mine nu. Dar mă bucur că mi-am reamintit cine sunt. Că asta-i treaba de fapt. Nu-i vorba că NU ȘTIM cine suntem. UITĂM numa’ și ne ținem prinși într-o viață care nu ne lasă să ne amintim.
  2. Anxietatea e parte din mine. Am descoperit cu multă stupoare că eu, marea curajoasă, sunt o anxioasă cu acte-n regulă. Doar că n-a fost așa rău cum mă așteptam să ne-ntâlnim pe bune. Anxietatea mea e ok. Am ajuns în punctul în care facem multe compromisuri amândouă, ca să trăim liniștite. Da da….anxietatea mea mai are momente când e zen 🙂
  3. Să ceri ajutorul e firesc. Doamne, de-aș fi știut asta acum 10 ani. De-aș fi știut că suntem aici unii pentru alții și că n-ai de ce să treci singur prin atâtea. Și da…mai sunt și unele prin care chiar e indicat să treci numai tu cu tine. Dar în general…e tare bine să te lași ajutat, nu doar să ajuți. Niciodată nu suntem singuri!
  4. Nu tre’ să salvez pe nimeni. Am fost ani buni victima cu fundiță, apoi salvatoarea de serviciu și probabil pe alocuri am fost și agresor. Dar poziția de salvator m-a măcinat cel mai tare. Era așa bine să te ocupi de alții și să nu te uiți la tine în gradină. Bine că am apucat să intru în gradina minții mele înainte să năpădească buruiana tot.
  5. Lumea se sfârșește câte un pic cu fiecare copil care nu crede în el. Și-i treaba noastră, a tuturor să nu lăsăm lumea să se sfârșească. Și nu numai să nu se sfârșească, dar să crească. Să fie azi nițel mai buna ca ieri.
  6. Omenia e cel mai mișto accesoriu de care o femeie, un bărbat sau un copil au nevoie. Nu costumul ăla scump, nu poza în Maldive, nu cheia de la mașina aia șmecheră. Omenia. Conectarea în cea mai pură formă cu omul din fața ta sau cu cel de la mii de km depărtare. Numa’ dacă am face omenia cool again, de mâine, și viața ta și a mea ar fi la alt nivel.
  7. Burnout-ul e șmecher. A fost cea mai tare lecție ever. Și pentru că prima dată n-am învățat-o, a mai venit încă o dată. Gen….am fost corigenta la burnout. Până n-am mai fost. Și acu’ i-ajut și pe alții să învețe lecția.
  8. N-ai nevoie de un milion de euro până la 30-40 să fii bogat. Eu îs cel mai bogat om din univers azi și nu cred că am mare brânză-n cont. Da’ am MILIOANE de oameni cu care mă conectez lunar prin postările mele, mii de oameni cu care comunic lunar și clienți care își descoperă adevărul. Eu m-am făcut MILIONARĂ ÎN OAMENI și nici o bancă din lume nu are cum să întrețină așa cont.

Ce ai spune de un discount aniversar de 50% la cel mai cumpărat program al Centrului de Carieră?

Design de Carieră a ajutat deja sute de oameni !

  1. Ce din mine, nu-ți place la tine? Cam așa despre relațiile umane. Nu e vorba că nu ne plac alți oameni. Da-i ceva prin ei care ne amintește de propria neputință. Și preferăm să stăm departe de acei oameni care nu ne plac, că poate uităm că nu ne place nici de noi, uneori.
  2. Viitorul e azi. Ne tot amăgim atâta că o să fim fericiți când o să avem X.Y,Z. E musai să ai o viziune de viitor, dar să știi să fii FERICIT ACUM.
  3. Interconectivitatea umanității e “religia” de care aparțin. Eu cred în oameni și în rostul nostru de a fi împreună, piesă cu piesă, puzzle-ul perfect.
  4. Te-ai născut să fii cine ești tu! Nu permite zgomotului de fundal să te lase să devii altcineva decât cine trebuia să fii!
  5. Înțelegi că ai numai o viață în momentul în care o începi pe a 3-a . Sau cel puțin așa a fost la mine. A doua viață am găsit-o după vreo 2 ani de abuzuri, o depresie și o tentativă de suicid în adolescentă. A treia, ca adult, copleșită de “viața-i grea”. Acum, la a 3-a viață pot spune cu mâna pe inima că SUNT. Și atât.
  6. Să mă întâlnesc cu copila aia speriată și singură din mine a fost cel mai greu lucru pe care a trebuit să îl fac. Annnd oohhh boy…am avut parte de chestii grele de făcut prin viață. Și încă mai învăț. Poate pe la 40 o să am o lecție mai completă despre experiența asta 🙂
  7. Nu există companii sau sisteme disfunctionale. Există oameni răniți care în loc să se vindece își scormonesc reciproc rănile. Uneori învață și se vindecă împreună, alteori creează haos și toxicitate. Companiile suntem NOI OAMENII. După ce pricepem asta, o să învățăm și cum să reparăm ce am stricat.
  8. Oricât de nașpa e situația ta azi, ești fix unde trebuie să fii. Unde iți dai voie să fii. E un adevăr greu de acceptat, dar e cel mai adevărat adevăr pe care aș putea să-l spun.
  9. Oamenii nu se schimbă. Se transformă. Evoluează sau…NU. Și dacă un om nu-i conștient că are o problemă…nu-l poți ajuta. Că nu ești salvatorul nimănui. Am mai zis asta, nu? 🙂
  10. Când iți asumi să ieși în față, cei care încă se mai luptă cu ei, în grădina minții lor și stau frumos pe banca de rezervă, au multe roșii și ouă stricate să arunce în tine. Dar dacă nu uiți că adevărul e în tine, o să le faci fata ușor! ȘI nu uita…ce din ei nu-ți place la tine?
  11. SI e un alt prieten de-al meu. Sindromul Impostorului. Are multe voci. Uneori e vocea mamei, alteori a unui profesor care îmi spunea că am făcut liceul de râs că am încercat să mor. Alteori e a unui tip care spune că nu-s destul de frumoasă. Alteori are vocea unui manager care țipă că nu-s destul de bună. Încă n-am învățat cum să-l fac să tacă. Însă am învățat să-mi fac eu vocea mai auzită ca toate vocile lui. Și acum, am timbru vocal, nu glumă.
  12. Cel mai mișto e să trăiești liber, la țară, desculț prin curte. Cel puțin pentru mine!
  13. N-ar trebui să stai să citești lecțiile de viață ale altora. Scrie-le pe ale tale. Scrie-le pentru tine. Pentru tine cea de acum 10 ani, să vadă că n-ai trăit cu prisos. Pentru tine cea de azi, ca să nu uiți să te bucuri de ACUM. Și pentru tine cea de peste 30 de ani. Ca să faci inventarul pe atunci, mai ușor.

N-am să vă ascund că munca a fost mulți ani agresorul meu. Acum, că mi-am amintit adevărul meu, sunt mega determinată să ajut oamenii să muncească sănătos și să nu uite că munca e doar un alt mod prin care ne manifestăm.

Și pentru că azi e ziua mea și vine și 1 Mai curând, Ziua Muncii, hai să învățăm împreună să facem Design de Carieră, ca să muncim cu rost în viață noastră. 

Mai punem și un discount de 50% la program, ca să facilitam accesul la dezvoltare, in baza codului #1Mai

Ce zici? Faci Design de Cariera?

Autor

Programe
Citește și alte articole pentru tine

HR Metrics

Indicatori precum Attrition, Turnover, Employee Retention, Stability Matrix, Employee Satisfaction sunt metrici importante de HR….

Citește articolul »

Realitatea Virtuală (VR) în HR

Realitatea virtuală în HR poate contribui la îmbunătățirea unor procese de recrutare, employer branding, onboarding, traininguri pentru angajați sau chiar la desfășurarea unor evenimente la distanță.

Citește articolul »

Distribuie articolul

Alătură-te unei comunități de sute de oameni de HR ce țin pasul cu dinamica fără precedent din piața muncii!