În ultimii doi ani, nu doar modul în care muncim s-a schimbat drastic, ci și departamentele de resurse umane. Modul prin care găsim talentul potrivit, angajăm și facem onboarding cu personalul aflat la distanță, cum procesăm informațiile, toate au trecut printr-o imensă transformare, și suntem departe de a fi încheiat această tranziție.
Munca de la distanță, modul de lucru hibrid, sau angajații care lucrează din alte țări, vor continua să provoace managerii de HR, acum și pe viitor. Deci, ce moment mai bun decât acesta, pentru a privi mai îndeaproape 5 trenduri de HR demne de urmărit în perioadele următoare?
1. Noi moduri de recrutare
În 2022, munca de acasă a devenit o obișnuință, nu un lux. Tot mai mulți angajați cu aptitudini căutate cer flexibilitate la locul de muncă, și nu vor lua în considerare să lucreze pentru o companie care nu oferă nici măcar un model hibrid. De asemenea, pe măsură ce munca remote ia amploare, angajații vor începe să se uite și la locuri de muncă peste hotare.
Acest trend face ca departamentele de resurse umane să fie nevoite să găsească noi moduri de recrutare, fără să privească doar în vecinătatea sediului, ca oraș sau chiar țară, oferind lucrul de la distanță sau hibrid nu ca beneficiu, ci ca mod de a colabora permanent.
2. O politică corectă a muncii de la distanță
Munca de la distanță vine cu provocările sale, una din ele fiind îmbrățișarea culturii acestui tip de muncă. Desigur, acest lucru nu se poate întâmpla peste noapte, însă un mare ajutor este o procedură de muncă remote clară și bine-stabilită, în special când lucrezi cu echipe mixte de angajați la distanță și angajați la birou.
O asemenea procedură va trebui să fie folosită și pentru a crea așteptările rezultatelor și volumul de muncă, pentru a minimiza nesiguranța printre membrii echipei. Mai mult, acest tip de procedură se va dovedi extrem de utilă, în cazul unui alt eveniment asemănător pandemiei de COVID-19.
3. Focusul pe sănătatea mentală și fizică
Organizația Mondială a Sănătății estimează că 20% din forța de muncă adultă se confruntă cu probleme de sănătate mentală. De aceea, oferirea de sprijin pentru sănătatea mentală, atât de la birou, cât și pentru angajații remote, va fi un punct esențial de focus pentru departamentele de HR, în perioada viitoare.
Multe pachete de beneficii deja conțin acces la platforme de sănătate virtuale. Pe lângă sănătatea mentală, un alt focus, cel puțin la fel de important, este pe cea fizică, unde, de asemenea, trebuie găsite soluții pentru cele două tipuri de angajați (spre exemple, facilități pentru bicicliști, și programe de exerciții remote pentru angajații ce stau acasă).
4. Automatizarea statului de plată
Odată cu mișcarea în masă către munca remote sau de tip hibrid, chiar și taskuri aparent simple, precum procesarea statelor de plată vor deveni o provocare. Din nefericire, departamentele de HR încă pierd mult timp și efort pe diverse activități ce ar putea fi automatizate cu ușurință.
Software-ul ce automatizează statele de plată este unul din marile trenduri ale viitorului. Companiile se vor îndrepta către atribute automatizate, pentru a elibera din timpul personalului de HR, ce se va putea axa pe taskuri mai presante, cum ar fi satisfacția angajatului sau îmbunătățirea experienței locului și mediului de muncă.
5. Îmbunătățirea continuă a proceselor de onboarding
Multe companii au fost puse, începând cu 2020, în fața situației de a angaja oameni fără să îi cunoască față-n-față, iar, deși mulți sunt mult mai familiarziați cu întâlnirile video sau ședințele online acum, crearea unui spirit de echipă pozitiv este încă o provocare, când suntem limitați la spațiul virtual.
Tocmai de aceea, departamentele de resurse umane din toată lumea, vor prioritiza pe viitor ca experiența de onboarding să fie una cât mai pozitivă. Aceasta include lansarea unor programe de tipul buddy & mentor, organizarea de mai multe evenimente sociale virtuale și identificarea modelelor eficiente de feedback.
Concluzii
Fie că vrem sau nu, lucrurile progresează, iar în ceea ce privește HR-ul, acest progres este unul rapid și impactant. În general, trendurile departamentelor de resurse umane tind spre bine, însă este nevoie de implicare, inovație și efort, pentru a ne adapta cât mai repede.
Cu ajutorul tehnologiei, prin intermediul unor metodologii bine puse la punct și experimentate, departamentele de HR din care facem parte vor tranziționa către noua eră a muncii mai facil și mai eficient. Iar, odată cu HR-ul, întreaga organizație va face mișcarea către viitor, de la angajați până la managementul de top.
Depinzând de rapiditatea cu care adoptăm munca remote, automatizarea unor taskuri, o cultură cât mai diversă și globalizată, vom putea schimba lucrurile în bine, conform trendurilor sănătoase, creând un loc de muncă plăcut, pentru fiecare angajat, și dezvoltând modul de lucru al viitorului.
Dacă vrei să devii un specialist HR mai bun și să fii perceput ca un adevărat profesionist în domeniul tău, te aștept în Școala de HR, unde creștem valorile viitorului.
Cu drag,
Andra